Zaterdag 14:30 – 16:00 uur

 

Voor de derde keer hebben wij een gezamenlijke wedstrijd voor de opduwers tijdens ons evenement.

Havendagen Woerden en de Warmondse Schippertjesdagen hebben de handen ineen geslagen en organiseren hun derde gezamenlijke wedstrijd voor de opduwers. De bedoeling is dat ze alle 2 de wedstrijden strijden om de wisselbeker, welke beschikbaar is gesteld door Bakker Protech Marine Service en Bakker Waterwerken.

De eerste wedstrijd was op zaterdag 10 Juni in Woerden en de laatste op zaterdag 9 september 2017 in Warmond.

Ze zijn niet verplicht aan alle wedstrijden mee te doen, maar de winnaar wordt wel bepaald over 2 wedstrijden. 

Wij verwachten rokende diesels, klappende uitlaten, veel schroefwater en als het een beetje meezit een ver uitslaande wijzer op de trekklok. 

Uitleg:

Het is de bedoeling is dat iedere opduwer individueel aan de trekklok laat zien wat hij waard is. De getrokken waarde in kilogrammen wordt gedeeld door het aantal paardenkrachten (pk) van de motor.

Rekenvoorbeeld: een opduwer met een 12 pk Kromhout trekt 135 kilogram op de klok. De uitslag is dan 135 kg/12 pk = 11,25 kg/pk. De opduwer met de hoogste waarde is de winnaar.

Het kan dus zijn dat een klein opduwertje met een één-cylinder motor aan boord relatief sterker is dan een grote opduwer met een zware zes-cylinder motor.

Het weergaloze commentaar wordt dit jaar wederom verzorgd door onze eigen sleepboot-goeroe Jan Bakker. Hij beschikt over een grote dosis sleepbootkennis en is volledig thuis in het slepersjargon.

Waar de meeste mensen net het verschil tussen bak- en stuurboord kennen, zal hij de meest ervaren waterrot versteld doen staan van zijn nautische woordenschat.

De wedstrijd is vooral vanaf de brug naar Koudenhoorn goed te zien. Wees er dus op tijd bij!

Trekken maar !! De klok